Autografsamlares Förening

Sveriges Autografsamlares Förening | 6 mars 2010 | info@autografer.org | Kontakta oss

Dubblettlistor


Alla medlemmar har förmånen att få sin dubblettlista publicerad på vår sida.


Gör gärna ett besök. Klicka på respektive namn.

Alla filerna är i PDF format.


Roland Björk

Carl-Johan Johansson

Trond Halvorsen

Christoffer Nolensjö


Länkar


Medlemmar har även tillfälle att få sin hemsida exponerad på föreningens sida.


Autografer.se - Mattias Eklund

Sporthistoria.se - Stefan Nilsson

Autographs.se - Stefan Pettersson


COA är ett dokument som skall "garantera" att en autograf är äkta. Ett COA är ett värdedokument endast om det är utfärdat av ett välrenommerat

företag som sålt och köpt autografer under lång tid och har ett gott rykte. Läs mer....

Ordet autograf betyder enligt Wikipedia (av grekiska αὐτός autós, "själv", och γράφειν gráfein, "skriva"), egenhändig skrift, originalhandskrift, företrädesvis av någon bemärkt person och bestående av antingen ett helt dokument (till exempel ett brev) eller en namnteckning. Läs mer...

En del samlare vill enbart träffa kändisen själv och få autografer. Det finns många exempel på samlare som åkt runt i både Sverige och Europa för att gör hembesök.  Läs mer...

Idrottsevenemang

Hotell

Teatrar


Läs mer...

Bäst är att montera dem med fotohörn (inte klister eller tejp) på ett A4 papper. Läs mer...

Det gäller att man har stort tålamod när man står utanför ett evenemang eller hotell och väntar. Viktigt att vara lyhörd för att se ifall det finns vakter runtomkring, finns bilar framkörda för att hämta personen? Kolla efter alternativa utgångar/ingångar till hotellet/arenan. Läs mer...

Planering och uppstart av samlingen


Antingen samlar man på allt som är signerat från klädesplagg (t.ex tröjor, mössor, pannband) till krognotor eller bestämmer vilka områden man vill inrikta sig på. Läs mer...

Certificate of Authenticity (COA)



COA är ett dokument som skall "garantera" att en autograf är äkta. Ett COA är ett värdedokument endast om det är utfärdat av ett välrenommerat företag som sålt och köpt autografer under lång tid och har ett gott rykte. Kommer inte ett COA från ett sådant förtag är det helt utan värde. Det finns välrenommerade företag i England och USA som utfärdar COA. Detta kostar en del pengar - ca 1 000-1 200 kronor per autograf. Dessa COA garanterar dessutom inte att autografen är äkta utan ger utfärdarens bedömning av att autografen är äkta. Är det då ett välrenommerat företag är den bedömningen naturligtvis väldigt säker, dock aldrig 100%. Tyvärr är det så att det är lika enkelt att tillverka ett snyggt COA som att skriva en förfalskad autograf. 

Större delen av de COA som finns på Tradera eller andra auktionsplatser uppfyller inte de krav som ett COA skall ha. På ett COA skall finnas uppgift om vem som utfärdat det, hur man gör för att köpet skall gå tillbaka och hur man kommer i kontakt med utfärdaren.


Det finns även företag som har med information om när autografen är skriven och värde, vilket ibland kan var till hjälp. Att i samband med ett COA skicka med en bild på när autografen är tagen är heller ingen garanti. För det första ser man oftast inte direkt på bilden att det är just den autografen och för det andra finns det CD att köpa med bilder där celebriteter signerar en autograf helt utan relevans för just den enskilda autografen. I de flesta fall har man heller ingen kontroll av att just det COA man fått tillhör just den autografen. En kopia av ett COA kan användas för flera autografer

Tittar man på de COA som finns på exempelvis Tradera är de utfärdade av någon person eller företag som överhuvud taget inte går att hitta via någon e-mail eller hemsida, och uppfyller inte de krav som kan ställas på ett COA. En postadress är inte tillräckligt för att ge garanti. Många företag ger också livstidsgaranti, dvs man erbjuder sig att köpa tillbaka autografen på ”livstid”. Det förutsätter att företaget finns kvar under ens ”livstid”, vilket i 99 % av fallen de inte kommer att göra


Autografer


Faktan här nedan kommer ifrån:

Autografer "en bok om att samla, vårda och värdera autograferav Mats och Mikael Peterson

Wikipedia

autographseek.com - (nedlagd numera)

Ordet autograf betyder enligt Wikipedia (av grekiska αὐτός autós, "själv", och γράφειν gráfein, "skriva"), egenhändig skrift, originalhandskrift, företrädesvis av någon bemärkt person och bestående av antingen ett helt dokument (till exempel ett brev) eller en namnteckning.


En av de äldsta autografsamlingarna som man känner till finns i Frankrike och är från 1500 talet. Syftet med den tidens samlingar var mest av historiskt intresse.

Dagens samlingar har till viss del fortfarande ett historiskt intresse. Många samlar dock på sina idoler eller kända personer som man beundrar. När man samlar på autografer finns det få begränsningar på hur många man kan få tag på. Man kan välja att samla på allt eller inom speciella områden. Tex enbart idrott, musik, politik, film, författare osv. Men även inom respektive område finns det ytterligare begränsningar som kan göras Tex

Idrott:

Fotbollsautografer, hockey, tennis, OS-medaljörer.


Musik:

Pop, rock, country, jazz.


Politik:

Partiledare, presidenter, statsministrar.


Film:

Skådespelare, regissörer.


Författare:

Svensk, utländsk, ungdom.


Det finns mängder av valmöjligheter. Det finns alltid möjlighet att lägga till och ta bort inriktningar. Precis som med de flesta samlarintressen som finns, exempelvis frimärken.

Hur får man autografer?

Det finns många sätt att samla på.


Autografer man enbart fått själv

Autografer via brev

Autografer man köpt

Signerade foton

Signerade böcker

Signerade skivor


En del samlare vill enbart träffa kändisen själv och få autografer. Det finns många exempel på samlare som åkt runt i både Sverige och Europa för att gör hembesök. 


För att utöka sitt samlande kan man även skicka brev och på så sätt få tag på autografen.


Man kan tex skicka brev till olika idrottslag, teatrar, hotell och givetvis till hemadresser. Bara fantasin sätter gränser. Men var vaksam. Det finns risk att det kommer ett förtryckt kort i brevlådan, så granska med kritiska ögon.


Köpa autografer är ganska enkelt. Det finns många sidor på nätet som säljer autografer. Det man måste tänka på är att se upp med falska autografer. På sidor som tradera finns det tyvärr många falska.


Ett bra tips är att vara försiktig om erbjudandet låter för bra för att vara sant, ofta så är de också det.


Om objektet har ett COA eller ”äkthetsbevis” så fråga efter vem som har utfärdat det. Om man sedan söker efter namnet på  Google så borde det komma upp på top 10-20. Gör det inte det så bör man också vara försiktig. Tyvärr så är det några som skriver egna COA utan att egentligen har någon aning om äktheten.


Sedan kan man givetvis besöka antikvariat, loppisar, auktioner osv. Där kan man ofta hitta signerade böcker och skivor.

Var kan man träffa kändisar?

Idrottsevenemang

Säkrast är att vara på plats efter matchen är slut, eftersom det är svårare att få autografer innan när de är fokuserade på uppgiften.


Hotell

Då gäller det att först lista ut på vilket hotell personen bor på, vilket kan vara lite knepigt. Arrangören lämnar inte gärna ut den informationen till vem som helst, därför är det bra att ha kontakter med folk som har lite insyn. Hotellpersonalen avslöjar inte vilka som bor på deras hotell, så att fråga dem är ingen idé.


Teatrar

Samma sak som med idrottsevenemangen: vänta helst till efter föreställningen. Internationella artister har ibland vakter med sig när de är på besök, vilka mer än gärna håller folk borta från sin ”chef”.


Brev

Vad ska man tänka på när man skriver brev till kändisen?

Först och främst skicka med ett frankerat svarskuvert, så att det är enkelt för mottagaren att skicka tillbaka det du vill ha signerat. Detta gäller givetvis om du skicka brev till kändisar som bor i annat land. Undersök först möjligheten att köpa frimärken via deras post. Det ökar chansen till svar markant.


Var artig | Kortfattat brev | Skriv för hand

Hur förvarar man en autograf på bästa sätt?

Bäst är att montera dem med fotohörn (inte klister eller tejp) på ett A4 papper. Skriv ned namnet på kändisen, gärna biografi och om du vill datum när du fick den. Placera i en plastficka och sätt in i pärm. Bilder av kändisen gör det roligare för andra att bläddra i dina pärmar.


Det finns olika sätt att sortera autograferna på. Det är en bra idé att sortera via kategori. tex fotboll, hockey, film, musik osv och i bokstavsordning.

Utrustning

Tålamod


Lyhördhet


Timing


Nyfikenhet


Beredskap


Penna


Papper/underlag

Det gäller att man har stort tålamod när man står utanför ett evenemang eller hotell och väntar. Viktigt att vara lyhörd för att se ifall det finns vakter runtomkring, finns bilar framkörda för att hämta personen? Kolla efter alternativa utgångar/ingångar till hotellet/arenan.


Var nyfiken och fräck och håll dig väl framme om det skulle dyka upp någon. Fråga först om det passar att skriva en autograf så att de inte blir störda i ett samtal eller måltid.


Penna:

Finns många pennor att använda. Kulspetspenna är nog att föredra på papper, gärna en åldersbeständig kulspetspenna som  håller i många år. Dock är det risk att det inte fungerar när det är kallt. Då är det bättre med spritpenna. Tusch har en viss förmåga att försvinna med tiden eftersom många är vattenbeständiga. Kolla efter om den är permanent eller inte. Blyertspenna är inget alternativ att använda, men det är ändå bra att ha en med sig för att smått skriva på baksidan om den är oläslig. Det är väldigt lätt att glömma tills man kommer hem och ska sätta in den i pärm.


Papper:

Det bästa materialet  är vitt olinjerat lite styvare papper. Bilder är förstås roligare. Man kan hitta fina bilder i tidningar och på internet. Det är vanligt att själv ta en bild och få signerat vid senare tillfälle.


Värdet

Något som garanterat sänker priser är skador, otydliga autografer, veck, revor, tumavtryck, injerat papper, skrivet på båda sidorna.

Goda råd när man samlar autografer

Planering och uppstart av samlingen


Antingen samlar man på allt som är signerat från klädesplagg (t.ex tröjor, mössor, pannband) till krognotor eller bestämmer vilka områden man vill inrikta sig på. 


Det är viktigt att redan i detta stadium bestämma vilken struktur man vill ha på autografsamlingen. .



GODA RÅD


Uppstart och planering

  • Avgränsa samlandet till vissa prioriterade områden innan du börjar samla autografer på allvar
  • Bestäm en struktur för samlingen, hur vill du att samlingen skall se ut?
  • Upprätta en innehållsförteckning
  • Bestäm hur du ska ta hand om autograferna, att montera med fotohörn skadas autografen minst.
  • Montera autografen på styvt papper och skriv en enkel biografi
  • Placera i arkivbeständiga plastfickor och sätt in i pärmar

ANSKAFFNING AV AUTOGRAFER


Autografer kan erhållas på många olika sätt

  •  Genom direktkontakt med personen i fråga
  •  Via någon bekant eller vän
  •  Genom byte eller köp av en annan samlare
  •  Köpt vid budgivning på Tradera eller någon annan auktion
  •  Fått den genom brevsvar från personen i fråga


GODA RÅD



Vid direktkontakt försäkra dig om att han/hon är den du tror. Om du vid samma tillfälle tänker ta flera autografer, notera så fort som möjligt på varje autograf vem autografen avser. Man bör vara medveten om att inte alla autografer som säljs är äkta. Be om lite information om var autografen kommer ifrån.


Ett vanligt sätt skaffa autografer på är att skriva till personen i fråga och be om en autograf. Det är ganska lätt att skriva till personer inom Sverige och adressen hittar du enkelt på till exempel hemsidan ratsit.se Om man inte hittar hemadress kan man försöka med klubb- eller föreningsadress. Det går också bra att skriva till teatrar eller andra event. Om man vet att den person som man söker är knuten till någon organisation (t.ex. skivbolag, filmbolag, idrottsförening, idrottsförbund, politiskt parti) så hittar man lätt adresser till sådana organisationer på internet.


Svarsporto för utländska brev utgör ett särskilt problem. Förr kunde man köpa internationellt svarsporto på Posten, men inte nu längre. Det är även svårt att köpa utländska frimärken via landets postverk. Om man har ett företag så kan man använda Postens service med svarspost. Då betalar du bara för de brev som kommer tillbaka. Man kan givetvis passa på att köpa frimärken då man är utomlands eller be någon man känner göra det.


När du skriver och ber om autografer: Skicka gärna med 1-3 papper som autografen kan skrivas på. Har du tur skriver vederbörande sin autograf på alla tre. Använd överexemplaren vid byte eller försäljning. Det går också bra att skicka med foto. Det finns några olika storlekar på foto, men 10x15cm och 20x25cm är vanligast. Bilderna kan man hitta på internet och skrivs ut hemma, online hos t.ex. Fuji eller fotolaboratorium.


Skriv diskret någonstans på svarskuvertet vilken autograf som avses, så slipper du mycket besvär med att tolka vilken autograf du har fått. Brevet du skriver kan vara kort och koncist. Skriv kort vem du är och varför du gärna vill ha personens autograf. Tacka gärna för den underhållning och det nöje du fått genom personens prestationer. Om du haft särskilt stor behållning av dessa någon gång kan du nämna detta. Särskilt äldre stjärnor brukar uppskatta detta.


AUTOGRAFERS KVALITET


  • Vilka autografer bör man acceptera i sin samling?
    Det är upp till var och en att sätta gränsen för vad som är bra. På foto, papper eller tidningspapper.


  • Vilka kvalitetsbrister ska man tillåta?
    Undvik autografer som är smetade eller som är tveksamt äkta. Beträffande signerade foton och bilder finns alla varianter från praktiskt taget oläsliga autografer till prydligt tydliga autografer. Skräckexempel är autografer skrivna med mörk text på svart botten. Autografer skrivna tvärs över ett ansikte är inte heller så bra.

 

  • Vad ska man då använda för papper?
    Pappret bör vara helvitt, ganska styft, olinjerat. Vanligast är nog i A6 format. Det är viktigt att pappret är av god kvalitet så att autografen håller sig fin med åren.


  • Fotopapper
    Om man ska skriva ut foton så är det bra att använda fotopapper av hög kvalietet. Använder man billigare fotopapper blir mycket sämre, både bild och autograf.


 Foton för utskrifter


Internet: Googla på det namn du söker.

Tidningar:  Scanna in bilden om du vill ha bättre kvalitet.


Pennor


Det finns en uppsjö med olika pennor. Vilken är då bäst?

Ballograf är en klassisk penna, som är bra  främst till papper.

Det går även bra med tuschpenna. Se dock till att den är permanent. annars är risken stor att autografen försvinner med tiden.


Plastfickor


Det finns flera varianter, klara eller "pergamynt".

Det viktigaste är att den är arkivbeständig så att inte autografen fastnar på insidan.

Äldre dokument bör förvaras mellan syrafritt papper, och absolut inte i plast.


Pärmar


Gaffelpärm är det vanligaste.


Var hittar man adresser


Startiger.com

IMDB.pro.com

Production Weekly,

Internetkataloger

Kreditarkivet

www.ratsit.se

Söker på nätet efter personen, ibland kan hemadressen finnas.

Oftast får man skriva till olika förbund, ex friidrottsförbund eller olympiska förbund.

Internationella tävlingar, där personen skall tävla eller uppträda.

Hotell o arenor