Planering och uppstart av samlingen
Antingen samlar man på allt som är signerat från klädesplagg (t.ex tröjor, mössor, pannband) till krognotor eller bestämmer vilka områden man vill inrikta sig på.
Det är viktigt att redan i detta stadium bestämma vilken struktur man vill ha på autografsamlingen. .
GODA RÅD
Uppstart och planering
ANSKAFFNING AV AUTOGRAFER
Autografer kan erhållas på många olika sätt
GODA RÅD
Vid direktkontakt försäkra dig om att han/hon är den du tror. Om du vid samma tillfälle tänker ta flera autografer, notera så fort som möjligt på varje autograf vem autografen avser. Man bör vara medveten om att inte alla autografer som säljs är äkta. Be om lite information om var autografen kommer ifrån.
Ett vanligt sätt skaffa autografer på är att skriva till personen i fråga och be om en autograf. Det är ganska lätt att skriva till personer inom Sverige och adressen hittar du enkelt på till exempel hemsidan ratsit.se Om man inte hittar hemadress kan man försöka med klubb- eller föreningsadress. Det går också bra att skriva till teatrar eller andra event. Om man vet att den person som man söker är knuten till någon organisation (t.ex. skivbolag, filmbolag, idrottsförening, idrottsförbund, politiskt parti) så hittar man lätt adresser till sådana organisationer på internet.
Svarsporto för utländska brev utgör ett särskilt problem. Förr kunde man köpa internationellt svarsporto på Posten, men inte nu längre. Det är även svårt att köpa utländska frimärken via landets postverk. Om man har ett företag så kan man använda Postens service med svarspost. Då betalar du bara för de brev som kommer tillbaka. Man kan givetvis passa på att köpa frimärken då man är utomlands eller be någon man känner göra det.
När du skriver och ber om autografer: Skicka gärna med 1-3 papper som autografen kan skrivas på. Har du tur skriver vederbörande sin autograf på alla tre. Använd överexemplaren vid byte eller försäljning. Det går också bra att skicka med foto. Det finns några olika storlekar på foto, men 10x15cm och 20x25cm är vanligast. Bilderna kan man hitta på internet och skrivs ut hemma, online hos t.ex. Fuji eller fotolaboratorium.
Skriv diskret någonstans på svarskuvertet vilken autograf som avses, så slipper du mycket besvär med att tolka vilken autograf du har fått. Brevet du skriver kan vara kort och koncist. Skriv kort vem du är och varför du gärna vill ha personens autograf. Tacka gärna för den underhållning och det nöje du fått genom personens prestationer. Om du haft särskilt stor behållning av dessa någon gång kan du nämna detta. Särskilt äldre stjärnor brukar uppskatta detta.
AUTOGRAFERS KVALITET
Foton för utskrifter
Internet: Googla på det namn du söker.
Tidningar: Scanna in bilden om du vill ha bättre kvalitet.
Pennor
Det finns en uppsjö med olika pennor. Vilken är då bäst?
Ballograf är en klassisk penna, som är bra främst till papper.
Det går även bra med tuschpenna. Se dock till att den är permanent. annars är risken stor att autografen försvinner med tiden.
Plastfickor
Det finns flera varianter, klara eller "pergamynt".
Det viktigaste är att den är arkivbeständig så att inte autografen fastnar på insidan.
Äldre dokument bör förvaras mellan syrafritt papper, och absolut inte i plast.
Pärmar
Gaffelpärm är det vanligaste.
Var hittar man adresser
Startiger.com
IMDB.pro.com
Production Weekly,
Internetkataloger
Kreditarkivet
www.ratsit.se
Söker på nätet efter personen, ibland kan hemadressen finnas.
Oftast får man skriva till olika förbund, ex friidrottsförbund eller olympiska förbund.
Internationella tävlingar, där personen skall tävla eller uppträda.
Hotell o arenor