Föreningens-logga

Certificate of Authenticity (COA)

COA är ett dokument som skall "garantera" att en autograf är äkta. Ett COA är ett värdedokument endast om det är utfärdat av ett välrenommeratföretag som sålt och köpt autografer under lång tid och har ett gott rykte. Kommer inte ett COA från ett sådant förtag är det helt utan värde.


Det finns välrenommerade företag i England och USA som utfärdar COA. Detta kostar en del pengar - ca 1 000-1 200 kronor per autograf. Dessa COA garanterar dessutom inte att autografen är äkta utan ger utfärdarens bedömning av att autografen är äkta. Är det då ett välrenommerat företag är den bedömningen naturligtvis väldigt säker, dock aldrig 100%. Tyvärr är det så att det är lika enkelt att tillverka ett snyggt COA som att skriva en förfalskad autograf.


Större delen av de COA som finns på Tradera eller andra auktionsplatser uppfyller inte de krav som ett COA skall ha. På ett COA skall finnas uppgift om vem som utfärdat det, hur man gör för att köpet skall gå tillbaka och hur man kommer i kontakt med utfärdaren.


Det finns även företag som har med information om när autografen är skriven och värde, vilket ibland kan var till hjälp. Att i samband med ett COA skicka med en bild på när autografen är tagen är heller ingen garanti. För det första ser man oftast inte direkt på bilden att det är just den autografen och för det andra finns det CD att köpa med bilder där celebriteter signerar en autograf helt utan relevans för just den enskilda autografen.


I de flesta fall har man heller ingen kontroll av att just det COA man fått tillhör just den autografen. En kopia av ett COA kan användas för flera autografer. Tittar man på de COA som finns på exempelvis Tradera är de utfärdade av någon person eller företag som överhuvud taget inte går att hitta via någon e-mail eller hemsida, och uppfyller inte de krav som kan ställas på ett COA. En postadress är inte tillräckligt för att ge garanti. Många företag ger också livstidsgaranti, dvs man erbjuder sig att köpa tillbaka autografen på ”livstid”. Det förutsätter att företaget finns kvar under ens ”livstid”, vilket i 99 % av fallen de inte kommer att göra.