Föreningens-logga

Utrustning

Som autografsamlare kan det vara till hjälp att ha följande utrustning för att underlätta och skydda dina autografer:


Skrivmaterial: För att kunna få autografer kan du behöva ha pennor eller markörer av hög kvalitet i olika färger och tjocklekar. Det kan vara bra att ha både vanliga pennor och permanenta markörer beroende på vilket material autografen ska appliceras på. Tänk dock på att använda åldersbeständig penna som används till arkivering. Vissa permanenta markörer kan även smetas ut på foton om man vidrör för snabbt. Kontrollera detta innan du tar autografer.


Autografblock: Ett autografblock är en dedikerad anteckningsbok eller en samling av autografkort som du kan använda för att be om autografer. Välj ett block eller kort av hög kvalitet som är syrafritt för att undvika att skada autograferna över tid. Tänk även på att pappret bör vara av kraftigare material för att undvikar skador. Använd ej färgat, linjerat eller rutigt papper.


Skyddsställ: För att skydda autografblocket eller autografkorten kan du använda skyddsställ. Skyddsställ är plastfickor eller plasthöljen som kan läggas över autografbladen eller korten för att förhindra att de skadas, viks eller smutsas ner.


Förvaringsmaterial: För att ordentligt förvara och skydda dina autografer kan du använda syrafria pärmar, plastfickor eller arkivkassettlådor. Förvara autograferna i en sval och torr miljö för att undvika skador orsakade av fuktighet, ljus eller syra.


Displayramar: Om du vill visa upp dina autografer kan du använda displayramar eller inramningsalternativ. Välj ramar av hög kvalitet med anti-reflekterande glas eller akryl för att skydda autograferna från UV-strålar och damm.


Fotokamera: Att ha en kamera till hands kan vara användbart för att dokumentera dina autografer och skapa en digital kopia. Det kan vara en bra idé att ta bilder av dina autografer för att ha som referens och för att bevisa äktheten på lång sikt.


Kom ihåg att hålla all utrustning ren och i gott skick för att undvika att överföra smuts eller skada dina autografer. Om du samlar på värdefulla eller sällsynta autografer kan det vara bäst att konsultera en professionell inramare eller konservator för att få rätt råd om förvaring och skydd av dina autografer.